Bugun...



Uzmanlar uyardı; YKS bir strateji sınavıdır!

Yaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), bilginin yanında doğru hazırlık ve stratejilerin sınavı olduğunu söyleyen uzmanlar, ders çalışmanın yanı sıra sınav öncesi psikolojik hazırlık sürecinin de önemli olduğunu vurguluyor.

facebook-paylas
Tarih: 15-05-2024 14:41

Uzmanlar uyardı; YKS  bir strateji sınavıdır!

İSTANBUL- Öğrenciler sınav yaklaştıkça gerginlik, endişe, güvensizlik, korku, hayal kırıklığı ve mahcubiyet gibi duyguların hissedilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, adaylara önemli tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin YKS sınavına hazırlık sürecinde stresle başa çıkabilmeleri ve doğru stratejiyi izlemeleri ders çalışmaları kadar önemli. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi PDR Birimi, sınava 1 ay kala bu kritik süreci daha verimli hale getirmek için yararlı bilgiler paylaştı.
 
Yaklaşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), bilginin yanında doğru hazırlık ve stratejilerin sınavı olduğunu söyleyen uzmanlar,  ders çalışmanın yanı sıra sınav öncesi psikolojik hazırlık sürecinin de önemli olduğunu vurguluyor. İTÜ GVO Ekrem Elginkan Lisesi Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümü, son bir ayı daha verimli geçirebilmeleri için öğrencilere önerilerde bulunuyor. 
 

PANİK YAPMAYIN!

Zaman Yönetimi: Süreci panik yapmadan ve endişelenmeden değerlendirin. “Nasıl yetiştireceğim?” sorusu yerine “1 ayda neler yapabilirim?” sorusuna odaklanın.

Ruhsal Hazırlık: Sınav yaklaştıkça yorgunluklar daha fazla hissedilir, stres yapıldığında iç konuşmaların olumsuza kayma eğiliminde olduğu görülür. Böyle bir durumla karşılaşıldığında “Bunu olumluya çevirmek için şimdi ne yapabilirim?” sorusuna yanıt arayın. Kıyaslamalardan uzak durun, önceki denemeyle bir sonraki deneme kıyaslaması yapmayın, arkadaşlarınızla kendinizi kıyaslamayın. “Ben kendimi A noktasından, B noktasına nasıl götürebilirim?” diye düşünün.

Stratejik Yaklaşım: Geçmişte yapmadıklarınızı kenara bırakın. “Kalan sürede en fazla neti nasıl çıkartabilirim?” sorusuna odaklanın. Sınav yaklaştıkça kaygılarınız artacak, bu kaygıları azaltacak doğru kaynaklara odaklanın. Sosyal medya, arkadaş gibi kaynaklar bazen moral bozabilir. En iyi kaynağın okul ve dershane olduğunu unutmayın.

Program Yönetimi: Bir konuya çalışırken veya soru çözerken neden bunu yaptığınızı düşünerek hareket edin. Soruları bir amaçla çözmeye çalışın. Deneme sınavlarının yanında mutlaka branş denemeleri yapın, bunu yaparken mutlaka süre tutun. Okul ve dershanedeki deneme sınavlarına katılmayı ihmal etmeyin. Geçmiş yıllara ait sınavları mutlaka çözün.

Sınav Öncesi:  Sınav yerinizi önceden mutlaka görün, sabah nasıl gideceğinize karar verin. Sınav için gerekli kurallara bakın, belgelerinizi, giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın. Sınavdan önce rutininizin dışına çıkmayın. (Alışık olmadığınız bir besini tüketmek, egzersiz yaparak yorgun düşmek gibi.)

Sınav Sırasında: Sınav sırasında turlama tekniğini kullanın. Örneğin, yapamadığınız soruyu geçin, önemli olan zaman, sorularla inatlaşmayın,  belki bir soruya harcadığınız 5 dakika ile 3 soru çözeceksiniz. Çözeceğiniz bölüm sırasını kafanızda planlayın. Optik işaretlemenizi sona bırakmayın. Sorudaki bütün şıkları okumadan cevap vermeyin. Sınav sırasında yorulduğunuzu hissederseniz 1 dakika ara verin, o 1 dakikanın size kaybı olmayacaktır. Sayısal sorularda zihinsel işlem yapmayın, her şeyi yazın, sorunun ne istediğine odaklanın, mantığını düşünün.  Sınav sırasında başkasının ne yaptığıyla ilgilenmeyin, sadece kendi kağıdınıza konsantre olun.

Sınav Sonrasında: TYT sınavından sonra sorulara bakmak konusunda kendinizi zorunlu hissetmeyin. Bazı durumlarda sorulara bakmak özellikle tablo beklenildiğinden daha farklı ise AYT sınavı öncesi moral bozukluğuna neden olabilir.

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EĞİTİM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Linkedin RSS
YAZARLAR
GAZETEMİZ

HABER ARA
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI